Het overlijden van David Bowie is ook bij De Sjonnies als een bom ingeslagen. Net zoals vele andere muzikanten zijn Konstantijn en Friso Ruysdael, die al jaren de muzikale as van het trio vormen, grootgebracht met het repertoire van deze grote rock ’n roll HERO. En ook al staan De Sjonnies vooral te boek als feestband, toch is ook voor hen David Bowie één van de grootste inspiratoren geweest om ooit een muzikale carrière te beginnen. In de vele (cover)bands waarin ze vóór en ook tijdens hun succesjaren met De Sjonnies speelden was David Bowie steevast een terugkerend item op de repertoirelijst. “Wild is the wind”, “Space odity”, “China girl”, “Let’s dance”, “The man who sold the world”, “Ashes to ashes”, een kleine greep uit de vele favoriete nummers. En hoe vreemd het soms kan lopen, begin januari kwam de nieuwe single van De Sjonnies uit, gebaseerd uitgerekend op de song “Tonight”, het duet met Tina Turner dat door Bowie gecomponeerd is samen met Iggy Pop. De Sjonnies zagen dit vooral als een eerbetoon aan de man die als geen ander in staat was prachtige melodieën te schrijven en deze op indrukwekkende wijze verder vorm te geven in arrangement en de bijbehorende performance.

Konstantijn Ruysdael formuleert het zo: “Al vanaf mijn vroege jeugd is David Bowie mijn idool. Voor mij is hij de grootste solo-artiest ever, niemand kan hem overtreffen in muzikaliteit en veelzijdigheid. Wij hebben de melodie van zijn hit “Tonight” geleend voor onze nieuwe single, juist omdat het zo’n pakkende melodie is, geniaal in zijn eenvoud. Met Tina Turner maakte hij er een briljante versie van, wij tonen aan dat je met dezelfde melodie ook een voortreffelijke feesthit kunt maken, daarbij vinden we dat het respect dat we hebben voor de compositie en de componist absoluut is terug te horen in onze versie.” Al eerder verbouwden De Sjonnies popklassiekers tot een feestnummer. Wat te denken van José Feliciano’s grote wereldhit “Feliz navidad”, dat in de Sjonnies-versie “M’n fiets is gejat!” uit 2007 tot op de dag van vandaag in vele feesttenten gedraaid wordt.

Bennie Solo en de gebroeders Ruysdael zitten dan ook een beetje met de situatie in hun maag omdat in deze wereld, waarin van alles geroepen kan worden via social media, zoiets al heel snel negatief wordt benaderd. De Sjonnies willen daarom nogmaals benadrukken dat hun cover van de Bowie-song al ruimschoots uit was voordat het trieste nieuws wereldkundig werd. Het moet absoluut gezien worden als een eerbetoon want dat is het in alle oprechtheid en eigenlijk zijn ze daar ook juist trots op.

“Tonight” door David Bowie en Tina Turner

De versie van De Sjonnies: “(Wie heeft mij naar huis gebracht) Vannacht”

Share